Kartanosta meijeriin
Kuva: Sakari Kiuru

Nummi-Pusulan ja Sammatin alueille sijoittuva pyöräretki vie kansanperinteen kerääjään kotiin, valtavan traktorilauman keskelle, iäkkään kanttorilan huoneisiin sekä vanhan kiviseinäisen meijerin sisälle!
 
Valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi nimitetty ja Elias Lönnrotin (1802–1884) kotina tunnettu Lammintalo huokuu 1800-luvun tunnelmaa ja kertoo muun muassa Lönnrotin viimeisistä vuosista sanakirjatyön parissa. Kattavan kuvauksen maanviljelyn koneistumisesta saa puolestaan Kovelan traktorimuseon näyttelyissä, joissa myös monenlaiset maaseudun ja kartanon elämään liittyvät esineet ovat tärkeässä osassa. Siinä missä Nummen kotiseutumuseon kanttorilat ja makasiinit tutustuttavat 1920–30-lukujen maaseudun elämäntyyliin ja elinkeinoihin, on Valion meijerimuseo omalta osaltaan hyvä esimerkki 1900-luvun puolella alkaneen maitoteollisuuden historiasta. 
 
Jos retki kaikkine kohteineen herätti mielenkiintosi, niin tee ajelusi sunnuntaina: tällöin kaikki retken museot ovat avoinna! 
 
Pyöräretken pituus on noin 19 kilometriä.Javascript is required to view this map.
Reitti museoon Google Maps -sivulla
Retken kohteet

Lammintalo
Elias Lönnrotin rakennussuojelulailla suojeltu vanhuudenkoti, jonka ainutlaatuisessa arkkitehtuurissa on piirteitä sekä savupirtistä että säätyläiskodista.

Kovelan traktorimuseo
Maatalouden koneellistumiseen ja maatilan töiden helpottamiseen liittyviä koneita ja laitteita sekä kartanon elämään liittyneitä tekstiilejä ja muuta esineistöä.

Nummen kotiseutumuseo
Metsästykseen ja maatalouteen liittyvää esineistöä, 1920–1930-lukujen tyyliin sisustettuja huoneita sekä vaihtuvia näyttelyitä entisellä ratsutilalla ja pitäjänmakasiinissa.

Meijerimuseo
Meijeritoiminnan historiaa ja maidon käsittelyn vaiheita 1900-luvun alun jugendtyylisessä rakennuksessa.